lørdag den 3. januar 2015

Udfordringsopgaven

I forrige indlæg...
Praksisfortælling

I dette indlæg...
Analyse og konklusion

Analyse - kort

Jeg fandt en opskrift, som jeg forsøgte at følge, men de første spæde forsøg blev alle fejlslagne. Dette er på grund af, at jeg ikke har været opmærksom på selve teknikken omkring overgangen til nye omgange. Igennem opskriften og diverse videoer, har jeg haft rig mulighed for at blive opmærksom på, hvordan man udfører projektet.

Når dette ikke er sket 100% kan det dels være fordi jeg har svært ved at forstå tekster med mange tal og forkortelser, samt at jeg muligvis ikke har været helt koncentreret omkring projektet til at kunne få det meste ud af videoerne. Derved har jeg endnu mere udført projektet gennem praksiserfaring. Ikke i et socialt netværk, men ved at få en forforståelse for teknikken, jeg skulle bruge, samt derefter forsøge mig frem. 

Gennem mine resultater fra projektstart til nu kan man se en udvikling. En udvikling, som er sket ved at tilpasse mig mine egne behov i forhold til koncentration, forståelse og forforståelse. 

Konklusion - kort

Det giver sig selv, at man hækler et babytæppe ved at lære om teknikkerne, have tålmodighed og prøve sig frem. Det er også sket her. Målet er ikke nået endnu størrelsesmæssigt, men jeg er godt på vej. Et babytæppe tager tid, tålmodighed og teknikforståelse. 

fredag den 2. januar 2015

Udfordringsopgaven

I forrige indlæg...
Emne, problemformulering, emneafgrænsning, begrebsafklaring, metode, didaktisk model, teori

I dette indlæg...
Praksisfortælling

Praksis

Jeg tog i Stoff og Stil for at købe garn og hæklenål i str. 3.0. Jeg købte 3 ruller 8/4 garn. To i brun og en i limegrøn. Jeg tog efterfølgende hjem og søgte efter "crochet tutorial granny square" på Youtube. 
Dernæst gik jeg igang med at lære at hækle trin for trin ved at se videoerne helt igennem og dernæst se dem i bidder, i et forsøg på at få det hele med fra starten.

Den første test.

Den næste test - meget skæv.


Der gik flere timer med at se videoer og samtidig forsøge at gøre efter live. Efter en uge, hvor jeg havde hæklet en 10x10cm firkant i den brune 8/4 garntype, forsøgte jeg at skifte farve. Dette tjekkede jeg ikke på Youtube, og endte med blot at binde en knude med den brune ende og den grønne ende for at forbinde de to ender. Jeg hæklede blot videre.
Efter en måneds tid kan jeg mærke, jeg er blevet frustreret over processen. Det brun/grønne spæde tæppe ser ikke rigtigt ud. Det er firkantet, men skævt. 

Tredje forsøg - nu bedre.

Jeg lægger det fra mig en rum tid for at vurdere, hvad der skal ske. En måneds tid senere beslutter jeg mig for at starte helt på en frisk. Jeg kørte derfor tilbage til Stoff og Stil for at købe mere garn. Denne gang blev det et navyblåt 8/4-garn. 

Da jeg kommer hjem begynder jeg forfra. Jeg benytter mig af følgende fremgangsmåde anden gang:

  • Slå 6 luftmasker op og saml til en ring med en kædemaske.
  • 1. omgang. Hækl 3 stangmasker og 2 luftmasker i ringen - gentag 3 gange.
  • 2. omgang. Hækl 3 stangmasker i det afsluttede hørne. (3 stangmasker, 2 luftmasker og 3 stangmasker) i næste luftmaskebue. Parantesen gentages to gange og sluttes med tre stangmasker og to luftmasker.
  • 3. omgang. Hækl 3 stangmasker i det afsluttede hjørne. *En luftmaske (3 stangmasker og 1 luftmaske) i mellemrummet før næste hjørne og hækl (3 stangmasker, 2 luftmasker, 3 stan
    gmasker) i hjørnet.* Gentag fra * til * tre gange, men den allersidste gang afsluttes med tre stangmasker og to luftmasker. 
  • 4. og 5. omgang. Hækles som i tredje omgang, men med en gruppe mere af stangmasker og 1 luftmaske i de nye mellemrum. 
  • Fortsættes til den ønskede størrelse er nået.
Jeg ikke rigtig forstået alle de tal. Jeg har generelt svært ved at forstå, når der er flere tal involveret. 
Jeg samlede ret hurtigt teknikken op anden gang, jeg gik i gang, men alligevel har jeg misset nye omgange og påbegyndt nye omgange forkert. Mønstret er skævt eller forkert i få områder, men i de fleste områder er mønstret fint. 

Hækleprojekt vol. 2.0 med nye farver. Stadig skævt.

Disse farver er brugt - flere nøgler dog.


Jeg når ikke at komme op på 100x100cm men har besluttet at fortsætte til jeg når dette mål efter opgaven er afleveret.


Udfordringsopgaven

I dette indlæg...
Emne, problemformulering, emneafgrænsning, begrebsafklaring, metode, didaktisk model, teori

Emne - kunsthåndværk


Problemformulering

Hvordan hækler man et babytæppe?

Emneafgrænsning

Projektet er tiltænkt at ende i et babytæppe. Udelukkende i den traditionelle oldemorsfirkant. Jeg vil i ikke gå nærmere ind i andre mønstre eller teknikker end det, jeg har brug for.

Begrebsafklaring

Ved babytæppe forstås et tæppe, der er muligt at bruge til børn i alderen nyfødt til mindst 2-3 år. Tæppet skal helst gerne ende med at være ca. 100x100, således at det kan foldes og bruges til det nyfødte barn (som ligeledes kan svøbes), men også bruges til det 2-3 årige barn, som et hyggetæppe i dukkeleg eller andet.

Metode

Gennem vejledningslitteratur om teknikker samt Youtube-videoer vil jeg undersøge teknikken til bunds. Derudover vil jeg gå ud fra John Deweys teori om learning-by-doing, da hoveddelen af mit hækle-forløb vil være gennem DYI-videoer på Youtube.

Didaktisk model - SMTTE

S - Sammenhæng
Jeg ønsker at lære at hækle, da jeg altid har syntes, det var flotte og interessante resultater. Da man kan lave mange forskellige figurer osv.,  har jeg valgt at lære at hækle. Ved at lære at hækle, har jeg også mulighed for at kunne afslutte mine strikkerier. Udfordringsopgaven udgangspunkt gik ligeledes på, at lære noget, som man altid har ønsket at lære, men aldrig har givet sig tid til - og det er for mig: hækling.

M - Mål
Målet for projektet er, at jeg skal lære at hækle et babytæppe ca 100x100cm. Komplet med farveskift.

T - Tegn
De tegn, jeg vil lægge mærke til, for at observere min egen læring, er bl.a. at jeg begynder at få flow i teknikken og udførelsen, samt ikke hele tiden behøver at trævle op for at starte forfra. Derudover vil det også være tegn på min læring, når jeg kan lægge hækletøjet til side en dag eller flere, og jeg kan tage det frem igen uden at genopfriske teknikken via vejledningsvideoer. 

T - Tiltag
Jeg vil gøre følgende tiltag for at udføre mit udfordringsprojekt i håb om at komme i mål med et positivt og lærerigt resultat:
  • Skaffe materialer til projektet - heriblandt garn i forskellige farver og hæklenål i rette størrelse.
  • DIY-videoer på Youtube
  • Læse litteratur om teknik (vejledninger)
  • Arbejde ud fra learning-by-doing-princippet
E - Evaluering

Jeg ønsker at evaluere løbende, hvilket jeg derudover heller ikke kan komme udenom, da jeg hele tiden vil holde øje med, om jeg gør det korrekt. Udfra løbende evaluering vil jeg eventuelt korrigere mine tiltag.  Slutteligt vil jeg evaluere hele processen via de fastsatte tegn for processen samt om målet er nået.

Teoretisk grundlag - kort og godt

John Dewey - Learning by doing
John Dewey er bagmanden bag udtrykket learning-by-doing, og en del af denne teori omhandler Deweys idé om, at børn lærer bedst gennem erfaringer. Dog er der også en anden del til denne teori, hvilket er det sociale fællesskab i selve læringsprocessen. Dewey hører ikke til den traditionelle skole, som mener, at børn er lyttende. Han mener, at børn ikke i sig selv er lyttende, men derimod kommunikerende, undersøgende, konstruerende og kunstneriske. (Rantorp, Jette. (2009). http://applikationer.foa.dk/Publikationer/pjecer/Paedagogisk/16TankerOmBarndom.pdf - s. 22. FOA.)

What's next...?
I separate indlæg vil jeg beskrive processen, og evaluere min læring ud fra de tegn og mål, der er fastlagte.